Sülysáp Történeti honlapja

 
 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek
Hírek

Helytörténészek találkozója Sülysápon

E-mail Nyomtatás PDF

2011. október 15-én a sülysápi Wass Albert Művelődési Központ adott helyet az I. Tápió-vidéki helytörténeti konferenciának, amire a Tápió mente helytörténettel, helyismerettel, néprajzzal foglalkozó szakemberei kaptak meghívást.

Dr. Gecsényi Lajos professzor úr (a Magyar Országos Levéltár nyugalmazott főigazgatója, a hazai levéltáros- és a történelemtudomány kiemelkedő tekintélye) elvállalta rendezvényünk fővédnökségét. Nagyrészt ennek is köszönhető, hogy 13 településről 28 regisztrált résztvevő érkezett a Művelődési Központba. Eredeti célunk, amellyel bemutatkozási lehetőséget, személyes kapcsolatépítési alkalmat kínáltunk a helytörténeti tevékenységet több oldalról megközelítő szereplők számára, úgy, hogy közben Sülysápot is népszerűsítsük, megvalósult.

Módosítás: ( 2011. november 01. kedd, 11:54 ) Bővebben...
 

Jelentkezés a II. Sülysápi Helyismereti versenyre

E-mail Nyomtatás PDF

Betöltés...

Módosítás: ( 2011. október 20. csütörtök, 13:59 )
 

Helytörténeti kiállítás és szakmai nap Sülysápon

E-mail Nyomtatás PDF

Mindenkit hívok október 15-én 17 órára a Wass Albert Művelődési Központba, ahol egy érdekes helytörténeti és fotókiállítással állunk majd vendégeink rendelkezésére.

Külön büszkeség, hogy első alkalommal, és Sülysápon rendezzük meg a Tápió menti helytörténészek konferenciáját ugyancsak 15-én, 9 órától. A szakmai nap lehetőséget ad a Tápió mente helytörténészei, szakemberei számára, hogy találkozzanak, egymást és egymás munkáját megismerjék. A konferencia fővédnöke a tápiósülyi születésű prof. dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár nyugalmazott főigazgatója, szakmai meghívottja Gócsáné Móró Csilla, a tápiószelei Blaskovich Múzeum igazgatója. A konferencián több előadást is hallhatunk majd a jelen lévő szakemberek részéről. Helyi vonatkozású lesz Basa László előadása Sőtér Tamásról, valamint Katus Norbert előadása a Kisboldogasszony-templom történetéről.

Az alábbiakban olvasható a helytörténeti konferencia részletes programja, valamint a vonatkozó információk.

Amennyiben információra van szüksége, vagy észrevétele, javaslata van, kérem jelezze a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. emailcímen.

 

Módosítás: ( 2011. november 01. kedd, 10:21 ) Bővebben...
 

Finom kis forgatás Sülysápon

E-mail Nyomtatás PDF

Tavasszal alakult meg a Sülysápi Hagyományőrző Kör, aminek - a csapat Benjáminjaként - jómagam is tagja vagyok. A csapat kiváló tagjai szervezték meg a Duna Tv Ízőrzők című műsorának sülysápi forgatását. Erről szól Tarnavölgyi László cikke (fotókkal), ami a tapiokultura.hu és a sulysap.hu oldalakon is megjelent. A műsorban meg fog jelenni hathagyományos tápiósülyi és tápiósápi étel, néhány műemlék, és mindemellett helyi népdalok is, élőben előadva.

Róka Ildikó szerkesztő-riporter és Móczár István rendező-operatőr negyedik éve készíti Ízőrzők c. sorozatát. A Duna Televízió legnépszerűbb műsorában Pánd, Tápióbicske, Tápiószentmárton mellett most Sülysáp került sorra. A filmkészítőket a nemrégiben megalakult helyi csoport, a Hagyományőrző Kör tagjai, Németh Jánosné és Zemen Pálné invitálta meg a településre. A rendkívül jó hangulatú fogatás alkalmával nem csak hat, hagyományos étel elkészítésére került sor, de a nagyközség története, műemlékei, természeti- és épített értékei is „terítékre” kerültek.

 

Módosítás: ( 2011. szeptember 07. szerda, 13:58 ) Bővebben...
 

A Kisboldogasszony-templom története (vetítés)

E-mail Nyomtatás PDF

Ajánlom minden kedves olvasóm figyelmébe az alább megtekinthető  power point vetítést a Tápió mente egyetlen gótikus műemlék templomáról. A dokumentum eredetileg általános iskolások számára készült, oktatási segédletként. A 16 diából álló anyagban röviden, lényegre törően, képekkel illusztrálva tekinthetjük át a Kisboldogasszony-templom történetét a középkortól napjainkig.

(Technikai információ: a diák tartalma automatizált, kis késleltetési idő után automatikusan követik egymást a tartalmi elemek. A diák között viszont kézi továbbítás szükséges: a dia szélén a kurzor nyíllá alakul, kattintásra továbblép.)

 
View more presentations or Upload your own.
 
Módosítás: ( 2011. szeptember 07. szerda, 14:02 )
 


Oldal 2 / 3
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Share on facebook

Partnerünk:

Ajánlott oldalak: