Sülysáp Történeti honlapja

 
 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Helytörténeti kiállítás és szakmai nap Sülysápon

Helytörténeti kiállítás és szakmai nap Sülysápon

E-mail Nyomtatás PDF

Mindenkit hívok október 15-én 17 órára a Wass Albert Művelődési Központba, ahol egy érdekes helytörténeti és fotókiállítással állunk majd vendégeink rendelkezésére.

Külön büszkeség, hogy első alkalommal, és Sülysápon rendezzük meg a Tápió menti helytörténészek konferenciáját ugyancsak 15-én, 9 órától. A szakmai nap lehetőséget ad a Tápió mente helytörténészei, szakemberei számára, hogy találkozzanak, egymást és egymás munkáját megismerjék. A konferencia fővédnöke a tápiósülyi születésű prof. dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár nyugalmazott főigazgatója, szakmai meghívottja Gócsáné Móró Csilla, a tápiószelei Blaskovich Múzeum igazgatója. A konferencián több előadást is hallhatunk majd a jelen lévő szakemberek részéről. Helyi vonatkozású lesz Basa László előadása Sőtér Tamásról, valamint Katus Norbert előadása a Kisboldogasszony-templom történetéről.

Az alábbiakban olvasható a helytörténeti konferencia részletes programja, valamint a vonatkozó információk.

Amennyiben információra van szüksége, vagy észrevétele, javaslata van, kérem jelezze a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. emailcímen.

 

 

Wass Albert Művelődési Központ

2241 Sülysáp, Szt. István tér 7., Tel.: 29/435-390, 30/407-3974

Honlap: http://tapiokultura.hu, E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A Tápió-vidék helytörténészinek, a települések közművelődéssel is foglakozó képviselő-testületi bizottságainak vezetőinek, a közművelődési intézmények vezetőinek

 

Tisztelt Hölgyem/Uram!

 

A sülysápi Wass Albert Művelődési Központ 2011. október 15-én találkozási, szakmai bemutatkozási lehetőséget ad a Tápió-vidék helytörténészei számára.

 

A Tápió-vidék majd’ minden településén munkálkodnak tapasztalt helytörténészek, akik közül többen nem is ismerik egymást. Találkozónk alkalmával a szervezők önmaguk számára is szeretnének tapasztalatokat, tanácsokat gyűjteni, kapcsolatokat építeni. Úgy gondoljuk, hogy a helytörténészeknek is hasznos lehet, ha munkásságukat, eredményeiket, kutatási területeiket egy-egy rövid előadás keretében a közönség elé tárhatják.

(Az előadás tartalmazhatja az előadó rövid bemutatkozását, valamint egy-egy általa ismert, gondozott téma rövid (maximum 10 perces) bemutatását. Kérjük, hogy amennyiben előadást kíván tartani, azt az előzetes regisztrációban jelezze! A program zavartalan lebonyolítása érdekében kérjük a 10 perc pontos betartását! Az időkeret miatt meghatározott számú bemutatkozás lehetséges, amiket a jelentkezések beérkezési sorrendjében rögzítünk.)

 

A sülysápi Wass Albert Művelődési Központ vezetőjeként, egyben a helytörténeti írásokat folyamatosan közlő tapiokultura.hu honlap szerkesztőjeként, a sülysápi Oktatási, Művelődési és Sportbizottság helytörténettel is foglakozó elnökeként szoros munkakapcsolatban dolgozunk együtt.

 

Mindketten munkánk fontos részének tartjuk, hogy településünk tárgyi és szellemi értékeit kutassuk, rögzítsük, lehetőségeink és képességeink szerint minél szakszerűbben megőrizzük, és az érdeklődő polgárok számára közvetítsük.

 

Szeretnénk majd előadásainkban az új média előnyeire, a benne rejlő lehetőségekre is felhívni a figyelmet és honlapjainkat fórumként, publikációs felületként felajánljuk a szakma képviselői számára.

A rendezvényre meghívjuk a Tápió-vidék tájház vezetőit, az önkormányzatok képviselőit is.

 

A találkozó fővédnöke Prof. dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár nyugalmazott főigazgatója, szakmai meghívottja: Gócsáné Móró Csilla, a tápiószelei Blaskovich Múzeum igazgatója.

 

Kérjük Önt, hogy vegyen részt a programunkon, és meghívásunkat közvetítse az általunk nem ismert, a településükön munkálkodó helytörténészek felé is.

 

Kérem, hogy részvételi szándékát és az esetleges előadást szeptember 23-ig a 30/407-39-74-es, a 29/635-437-es telefonszámokon, a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. elektromos postafiókon jelezze nekünk.

 

A részvételi szándékukat szeptember 23-ig visszajelző vendégeink számára a rendezvény egésze, így az étkezés is ingyenes.

 

Sülysáp, 2011. szeptember 1.

 

Tisztelettel:

Tarnavölgyi László Katus Norbert

Wass Albert Művelődési Központ                               képviselő, az OMS Bizottság elnöke

intézményvezető

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tápió-vidéki Helytörténészek Sülysápi Találkozója,

és a Sülysáp Helytörténeti Kiállítás megnyitója

(Tisztelgés Sőtér Tamás kuruc ezeres kapitány emléke előtt, a Rákóczi szabadságharcot 300 éve lezáró Szatmári béke évfordulója alkalmából)

 

2011. október 15.

 

Helyszín: Wass Albert Művelődési Központ

Kapás József Helytörténeti Gyűjtemény

A település műemlékei, műemlék-jellegű épületei

 

A Találkozó célja:

A Tápió-vidék helytörténészei kevéssé ismerik egymás tevékenységét, személyét.

A Wass Albert Művelődési Központ alkalmat kíván teremteni egy szakmai bemutatkozásra.

A helytörténészek lehetőséget kapnak arra, hogy magukat, kutatási területüket, eddigi publikációikat, eredményeiket és terveiket ismertessék a találkozó közönségével.

 

Program:

09.00-09.25: Regisztráció

09.30-11.00: Polgármesteri köszöntő, a fővédnökünk és a meghívott szakemberek felszólalásai

11.00-11.10: Szünet

11.10-12.15: Bemutatkozó előadások

12.15-13.00: Ebéd

13.00-14.00: Bemutatkozó előadások

14.00-16.30: Autóbuszos kirándulás a településen: a Kapás József Helytörténeti Gyűjtemény és a település műemlékeinek, műemlék-jellegű épületeinek megtekintése.

 

Megemlékezés Sőtér Tamás kuruc ezeres kapitány emléke előtt, a Kálvária (Sőtér)- kápolnánál.

 

17.00: a Sülysáp Helytörténeti Kiállítás megnyitója a Wass Albert Művelődési Központban.

 

A találkozót szervező Wass Albert Művelődési Központ vezetője olyan kulturális honlapot üzemeltet, amely rendszeresen közöl helytörténeti írásokat. Jelenleg nagykátai és sülysápi helytörténészek publikálnak rendszeresen ezen a fórumon, írásaik témája azonban rendszerint több Tápió-vidéki települést is érintenek.

 

A találkozó társszervezője, a kiállítás szervezője Sülysáp Nagyközség Önkormányzatának Oktatási, Művelődési és Sportbizottságának elnöke. Történelemtanár-helytörténészként saját, településtörténeti honlapot szerkeszt.

A program alkalmával szeretnénk bemutatni a Tápió-vidék helytörténészeinek a publikálás új formájának a lehetőségét is, megismertetve őket ennek előnyeivel.

A programot a www.tapiokultura.hu és a www.helytortenet.sulysap.eu honlapokon részletesen ismertetjük, népszerűsítjük, és annak eredményeiről beszámolunk.

 

Sülysáp, 2011. szeptember 1.

 

 

 

Tarnavölgyi László Katus Norbert

Wass Albert Művelődési Központ                                  képviselő, az OMS Bizottság elnöke

Intézményvezető

 

Módosítás: ( 2011. november 01. kedd, 10:21 )  
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
Share on facebook

Partnerünk:

Ajánlott oldalak: