Sülysáp Történeti honlapja

 
  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Hírek Helyismereti verseny Sülysápon

Helyismereti verseny Sülysápon

E-mail Nyomtatás PDF

Tápiósüly és Tápiósáp összevonásának, Sülysáp fennállásának 40. évfordulóján főként saját ötleteim alapján megszerveztem egy helyismereti vetélkedőt a sülysápi általános iskolások számára.

A megmérettetésen az iskolásoknak számot kellett adniuk a Sülysáp múltjáról és jelenéről összegyűjtött információikról. Sülysáp két iskolájából összesen 240 gyerek jelentkezett az elsőstől a nyolcadikosig bezárólag. A felkészülés alapját a nemrég kiadott Sülysáp füzet adta, de mellette minden egyéb forrást javasolt volt igénybe venni, és a gyerekek éltek is a lehetőséggel.

 

Az alsós korcsoportokban (1. o., 2. o., 3-4. o.) egy fordulót tartottunk. Az írásbeli teszt minden korosztály számára más típusú és nehézségű volt, s kitöltése után alakult ki a végső sorrend.

Az alsós első helyezettek:

1. osztály: Csillagok csapat: Kőhalmi Dominika, Kőhalmi Liliána, Pusztai Rebeka

2. osztály: Tápiói cinege csapat: Nagy Borbála Berta, Tóth Martina, Láncos Tamás

3-4. osztály: Intergalaktikus Sülysáp csapat: Toma Árpád, Skultéti Péter, Szvitek István.

 

A felsősök között 5-6. és 7-8. osztályosokból állt a két korcsoport. A verseny háromfordulós volt, ahol az első fordulóban az alsósokhoz hasonlóan egy tesztet kellett megoldaniuk. A második fordulóba jutott csapatoknak Sülysáphoz kapcsolódó témakörökben kellett egy dolgozatot írniuk (pl. műemlékek, természeti értékek, sport stb.). A harmadik körbe, a döntőbe összesen kilenc csapat jutott a fogalmazások rangsorolása után. A legtöbb csapat színvonalas, szép munkát végzett, igen nehéz volt különbséget tenni az egyes dolgozatok között.

 

A döntőben még inkább nehéz helyzetben kellett bizonyítaniuk tudásukat a versenyzőknek, hiszen egy „királykategóriás” mezőnyhöz méltó nehézségű tesztet kellett megírniuk, majd egy öttagú zsűri előtt szerepelni.

A zsűri tagjai voltak: Józsa Józsefné (pedagógus), Zemen Pálné (pedagógus), Lukács István (pedagógus, az Oktatási, Művelődési és Sportbizottság elnöke), Tarnavölgyi László (a Wass Albert Művelődési Központ vezetője), valamint jómagam. A pontozásban én ekkor már nem vettem részt, a zsűri másik négy tagjára bíztam azt.

 

Nem tudok nem beszélni arról, hogy mennyire felkészült és Sülysápról sokat tudó gyerekek bizonyították tudásukat a döntőben. Minden csapat jól felkészült volt, de mégis rangsorolni kellett, és az alábbi végeredmény született:

5-6. osztályosok:

1: Makrancos csajok: Bíró Lili, Rotár Brigitta, Orbán Eliána,

2: Sülysápi lányok: Holló Anita, Gulyás Bernadett, Hajnal Krisztina,

3: Sülysápi történettudósok: Lukács Laura, Horinka Dóra,

4: Pink Masters: Fazakas Anna, Babos Enikő, Csámpai Nikolett,

5: Leányvár: Bálint Viktória, Lakatos Ivett, Czakó Alexandra.

 

7-8. osztályosok:

1: K.O. Média: Ehrlich Henrik, Körözsi László, Maró Bence,

2: Piros csapat: Váczi Renáta, Kővágó Dorina, Blaskó Renáta,

3: T.E.S.C.O.: Farkas Ágnes, Mondok Ágnes, Csaba Emese,

4: Noname: Balog Tamás, Németh Ottó, Molnár László Zsolt.

 

A díjkiosztón minden, a döntőbe jutott versenyző egy, dr. Dusek László: A Tápió-mente című könyvet kapott. Az elsők még plusz könyvjutalmakkal is gazdagodtak, a Wass Albert Művelődési Központtól pedig egy-egy "Hajrá, Sülysáp!" feliratú sapkát kaptak. Az i-re a pontot Horinka László polgármester úr tette fel, aki az összes döntős versenyzőnek felajánlott egy teljes strandolós napot a ceglédi Aqua Centrumban.

 

Egy ilyen helyismereti versenyben nem csak a régmúltról, vagy épp jelenünkről lehet információkat szerezni. Erősödik a kötődés Sülysáphoz, a lokálpatriotizmus, amire véleményem szerint szüksége van a településnek. Élmény volt látni, olvasni és hallgatni a fiatalok beszámolóit Sülysápról. Nem árt rádöbbennünk arra, mennyi értékkel és szépséggel bír Sülysáp, és van miért szeretnünk! Gratulálok minden résztvevőnek, külön az első helyen végzett csapatok tagjainak.

 

Köszönöm minden tanárnak, akik a szervezésben vagy a lebonyolításban segítettek, külön kiemelve az intézményvezetőket. Még nagyobb köszönet illeti a zsűri fent említett tagjait, akik alapos munkával a csapatok végső sorrendjét meghatározták.

Remélem, hogy a versenyben részt vett valamennyi diák számára hasznos időtöltés volt készülni az első sülysápi helyismereti versenyre, és a jövőben is számíthatok érdeklődésükre.

 

Módosítás: ( 2010. június 15. kedd, 04:13 )  
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
Share on facebook

Partnerünk:

Ajánlott oldalak: